Tatuoinnin poisto laserilla

Onko käynyt niin, että nuoruudessa on tullut otettua tatuointi ja nyt se harmittaa? Tai onko kuva niin vanha, että muste olisi levinnyt ja kuvasta tullut epäsiisti ja se pitäisi saada poistettua?

Laserteknologian avulla on mahdollisuus pyyhkiä niin sanotusti menneisyys, jopa kaikissa sateenkaaren väreissä.
Yleisimmin tatuoinnin poistoon käytetään Nd:YAG Q-Switched (1064nm) laseria, tässä lasersäde läpäisee ihon ja vaikuttaa suoraan tummaan väripigmenttiin syvällä kudoksessa hajottaen sen pieniksi partikkeleiksi. Puhutaan siis tummista värisävyistä kuten musta, ruskea yms. Silloin kun halutaan poistaa värillisiä tatuointeja hyödynnetään ns. vastaväri teknologiaa. Lasersäteiden aallonpituus vaikuttaa myös sen sävyyn esimerkiksi 532nm säde on sävyltään vihreää, joten sen avulla voidaan poistaa punaiset ja oranssit väripigmentit tatuoinneista. 595nm säde on keltainen, joten sen kanssa hoidetaan kaikki violetin ja sinisen sävyt. 660nm on punainen eli tämän kanssa hoidetaan vihreät sävyt.

Itse toimenpide voi olla yhtä kivulias, kun tatuoinnin laitto tai jopa kivuliaampi, mutta ei kestä yhtä kauan. Tähän vaikuttaa samalla tavalla kuin tatuointia tehdessä paikka missä tatuointi on ja mistä sitä poistetaan.
2 tuntia ennen toimenpidettä iholle voidaan levittää puudutevoide lievittämään toimenpiteen tuntemuksia.
Tatuoinnin poisto vaatii sarjahoitoa ja pitkäjänteisyyttä. Mitä isompi, tuoreempi, tummempi tai monisävyisempi tatuointi on, sitä enemmän se vaatii hoitokertoja. Tästä syystä on vaikea sanoa, kuinka monta kertaa täytyy hoitaa ennen lopullista hoitotulosta, mutta keksimäärin puhutaan vähintään kuudesta hoitokerrasta. Ensimmäiset kolme hoitokertaa tehdään joka toinen kuukausi, tämän jälkeen hoitokertojen väli pitenee seuraaville kolmelle kerralle niin, että ne tehdään joka kolmas kuukausi. Jos tämän jälkeen vielä jatketaan hoitokertoja, niin seuraavien hoitojen väli on joka neljäs kuukausi.

Uusimpana teknologiana tatuoinnin poistoon on kehitetty PICO laser, joka eroaa perinteisestä NANO laserista. Se hajottaa väripigmentit paljon pienempiin partikkeleihin. Tämä myös tarkoittaa sitä, että tatuointiväri poistuu nopeammin kehosta pois ja näin lyhentää hoitosarjoja.

Allaoleva kuvasarja hoitokerrasta ja miten iho reagoi, 1.kuva ennen 2.kuva heti toimenpiteen jälkeen 3.kuva 5min toimenpiteen jälkeen 4.kuva hoidettu alue suojattu. Kuva: Lutronic.

Kuvat ennen toimenpidettä ja 7 hoitokerran jälkeen. Kuva: Lutronic.